blat w kuchni

Jak stworzyć idealny blat w kuchni?

Przy wyborze produktów do wyposażenia kuchni kupujący kieruje się ich wyglądem i ceną, a często jakość czy odporność na zniszczenia schodzi na dalszy plan. Przez to już po kilku tygodniach narzekamy, że na zlewie są trudne do usunięcia przebarwienia, okleina odchodzi od mebli, a lampy dają za mało światła. A mowa tu przede wszystkim o produktach, które nie są numerem jeden jeśli chodzi o możliwość zniszczenia.

Wybór idealnego blatu do kuchni

kuchniaBez dwóch zdań najbardziej na nie narażone są blaty. To na nich stawia się rozgrzane garnki, mrożonki do przygotowania, chlapie się na nie wodą, czy często przeciera szmatką by usunąć zabrudzenia. blaty są narażone na odkształcenia, zarysowania, odbarwienia. Jak stworzyć idealny blat, który szybko nie zniszczeje? Taki który będzie spełniał swoje funkcje, a nie będzie problematyczny? Najlepszą opcją są blaty kuchenne na wymiar na Śląsku. Blaty gotowe jakie można kupić w sklepie nie zawsze pasują do naszych mebli. Niedopasowanie może być zarówno kolorystyczne, jak i wielkościowe. Blat trzeba przycinać, a wtedy nie zawsze jego zakończenie wygląda dobrze – trzeba posiłkować się np. okleiną by zakryć brzydki brzeg. Jeśli wybierzemy blaty na zamówienie to ich producent przyjdzie obmierzyć nasze meble, przedstawi nam różne opcje materiałowe i kolorystyczne blatów i przygotuje projekt, byśmy zobaczyli wstępnie jak to będzie wyglądało.

blat w kuchni Blat powinien z jednej strony dobrze przylegać do ściany, a z drugiej wystawać około jeden centymetr poza krawędź szafek. Jeśli chodzi o kolorystykę to szkoły są dwie – jedna mówi, by blat był w takim samym lub zbliżonym kolorze co szafki, a druga- by wybrać kolor kontrastujący. Nie musi to być od razu zestawienie czerni i bieli. Może to być czekoladowa szafka i kremowy blat, czy też granatowy blat i jasne meble. Wszystko zależy od tego w jakim stylu urządzone jest pomieszczenie. Kolejna kwestia to wybór odpowiedniego materiału. W sklepach znajdziemy przede wszystkim te tanie, które niestety nie są zbyt trwałe. Producenci oferują za to blaty z konglomeratu kwarcowego, kamienia naturalnego, czy ze stali nierdzewnej (opcja dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej). Dzięki temu możemy zyskać wyjątkowo trwały i odporny na uszkodzenia blat do kuchni.

Zdecydowanie warto jest nieco dopłacić i trochę poczekać, ale móc cieszyć się idealnym blatem przez wiele lat. Te gotowe nie spełniają najwyższych kryteriów jakościowych i szybko zaczną szpecić kuchnię, zamiast ją zdobić. Na szczęście są producenci, którzy dbają o to, by każdy miał w czym wybierać.