wędzarnie elektryczne

Co warto wiedzieć o wędzeniu?

Przygotowywanie posiłków w domu zawsze było popularniejsze niż jedzenie na mieście, głównie ze względu na cenę. Za cenę posiłku w restauracji można by nieraz upichcić dwudaniowy obiad z deserem. Poza tym, nie w każdym mieście można znaleźć godne polecenia lokale gastronomiczne. Jednak obecnie, ze względu na pandemię czy chęć stołowania się zdrowiej i ekologicznej, wiele osób zaczęło przygotowywać w domu jeszcze więcej jedzenia.

Przygotowanie jedzenia do wędzenia

wędzarnie elektryczneMowa tu nie tylko o samych posiłkach, ale i o chlebach, makaronach, czy kiszonkach. W ten sposób wie się, że w produkcie nie ma żadnych konserwantów ani polepszaczy, wszystko jest zdrowe i ekologiczne, a do tego tak doprawione jak lubimy. Do zrobienia chleba wystarczy tylko kilka składników i trochę czasu na oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Domowy makaron orkiszowy jest tańszy niż sklepowy. Co jednak zrobić z wędlinami, czy rybami? Świeże mięso i ryby ma krótki termin przydatności. Można je mrozić, znane są też kiełbasy i mięsne smarowidła do słoika. To jednak nie zawsze jest satysfakcjonująca opcja. Warto zatem zapoznać się z procesem wędzenia. Jest nieco trudniejszy niż suszenie (tu wystarczy odpowiednia temperatura), czy solenie (szybkie, ale dające mało smaczne jedzenie), jednak daje wiele satysfakcji i przede wszystkim sprawia, że jedzenie jest pyszne.

wędzarnie elektryczneWędzenie to proces dwojaki. Z jednej strony na jedzenie działa wysoka temperatura, a z drugiej dym. Ciepło suszy mięso, przez co pozbędzie się ono wilgoci. Dym natomiast będzie działać konserwująco i nada jedzeniu niespotykany aromat. Małe wędzarnie elektryczne oferowane w sklepach z produktami AGD pozwalają usprawnić proces wędzenia. Zwykle mają różne automatyczne tryby i możliwość szybkiej regulacji temperatury. Wystarczy zatem zawiesić jedzenie na hakach, włączyć wędzarnię i gotowe. Im dłużej będzie się wędziło jedzenie tym bardziej przejdzie smakiem i zapachem wędzonki. Ważna jest też temperatura wędzenia. Wyróżnia się wędzenie zimne, ciepłe i gorące, zatem wędzić można w 20 stopniach Celsjusza, jak i w 120 stopniach. Wiele zalezy od tego co się wędzi i jak dużą sztukę mięsa lub ryby wędzimy. Im większa tym dłużej się wędzi tak by cały kawałek przeszedł wędzarniczym aromatem.

Bardziej zaawansowani wędzarze mogą spróbować wędzić nie tylko kiełbaski czy węgorze, ale także warzywa, owoce, czy sery. Ze względu na inną strukturę, wilgotność(zawartość wody np. w papryce jest spora) oraz wielkość proces wędzenia będzie zwykle krótszy i będzie się odbywał w niższej temperaturze niż wędzenie mięsiwa.